Voorkeurshouding
Kinderfysiotherapie | 0 – 2 jaar
Heeft uw baby altijd zijn hoofdje naar dezelfde kant gedraaid? Dan heeft hij waarschijnlijk een voorkeurshouding. Het is niet gevaarlijk voor de ontwikkeling van de hersenen, maar kan wel een plat hoofdje veroorzaken. Dit komt vaker voor sinds ouders worden geadviseerd om hun baby op de rug te laten slapen om wiegendood te voorkomen. Omdat de schedel van de baby in de eerste maanden zacht is, kan deze makkelijk vervormen als hij steeds zijn hoofdje naar één kant houdt. Er zijn twee soorten vervormingen: een schuine vervorming door het vaak liggen met het hoofd naar één kant gedraaid en een afplatting aan de achterkant van de schedel door het hoofd vaak in het midden te houden.
Het voorkeurshouding spreekuur
Als uw kindje steeds naar dezelfde kant kijkt, kan het zijn dat zijn hoofdje aan die kant afgeplat wordt. Dit kan ook gebeuren als je kindje steeds overstrek of altijd met het hoofdje in het midden ligt. Als de adviezen van het consultatiebureau niet helpen, kunt u een afspraak maken met onze kinderfysiotherapeut. Tijdens het spreekuur wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de gewrichtjes van de wervelkolom en de heupen. Het kan zijn dat uw kindje een wat stijve nek, heup of rug heeft na een moeizame bevalling, waardoor hij zijn hoofdje niet goed opzij kan draaien. De kindermanueeltherapeut kijkt hier vooral naar. De kinderfysiotherapeut kijkt vooral naar het bewegen van je kindje en beoordeelt of het nekje sterk genoeg is en of er een verschil is in spierspanning tussen de spieren die het nekje draaien of opzij bewegen. Ook wordt er gekeken naar de motorische ontwikkeling volgens leeftijd. Is de voorkeurshouding een compensatie vanwege darmkrampjes of teruggeven van voeding? De kinderfysiotherapeut kan advies geven over voeden en hoe u uw kindje kunt neerleggen, dragen en stimuleren om een voorkeurshouding te voorkomen. Als uw kindje geen voorkeurshouding meer heeft en goed zijn hoofdje kan oprichten, groeit het schedeltje weer in zijn juiste vorm. Het spreekuur wordt gedaan door een kinderfysiotherapeute en manueeltherapeut samen. Na een eerste onderzoek van een half uur, wordt uw kindje indien nodig verder gezien door een kinderfysiotherapeut en/of manueeltherapeut bij u in de buurt.
Wat nu?
U kunt zelf een afspraak maken met een kinderfysiotherapeut als u merkt dat uw kindje een voorkeurshouding heeft of als het hoofdje aan één kant afgeplat is. Ook kunt u doorverwezen worden door het consultatiebureau, de huisarts of de kinderarts.
Wat gaat de kinderfysiotherapeut doen?
Als je een afspraak maakt met een kinderfysiotherapeut omdat je kindje een voorkeurshouding heeft, zal er een onderzoek plaatsvinden om te achterhalen waarom de schedel asymmetrisch is ontwikkeld. Als dit komt door eenzijdige belasting van het hoofdje en er geen andere lichamelijke oorzaken zijn, krijg je houdings- en hanteringsadviezen om de voorkeurshouding en schedelvervorming te verminderen. De kinderfysiotherapeut kan ook een schedelmeting (PCM) doen om de mate van afplatting te beoordelen. Deze meting is niet pijnlijk of belastend voor je baby. Vervolgens kan deze meting herhaald worden om te kijken of er verbetering is. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen als je vermoedt dat je kindje een voorkeurshouding heeft, omdat dit kan leiden tot een afgeplat hoofdje en mogelijke gevolgen voor de motorische ontwikkeling van je kindje.
Kunnen wij u helpen?
Heeft u bewegingsklachten? Maak direct een afspraak of neem contact met ons op.
Afspraak maken