Onderbeen/enkel/voet
Meest voorkomende klachten:
- Shin splint
- Achillespees ruptuur
- Inversietrauma
- Hielspoor
Shin-splint
Shin-splints, of ook mediale-tibiale-stress-syndroom (MTSS), wordt gedefinieerd als inspanningsgerelateerde pijn rond het scheenbeen (tibia). Shin-splints worden veroorzaakt door herhaalde belasting, bijvoorbeeld tijdens hardlopen of springen. Hierbij ontstaat een overbelasting van de scheen- en kuitspieren.
Patiënten met shin-splints ervaren vaak een zeurende, doffe pijn rond het scheenbeen. Ook zwelling kan optreden.
Deze klachten kunnen worden behandeld met behulp van Dry Needling, sportmassage en oefentherapie.
Achillespeesruptuur
De achillespees loopt aan de achterkant van de kuit/hiel en verbindt de kuitspier met de hak van de voet. Bij een scheur van de pees ontstaat er teveel rek en de pees kan de druk niet meer standhouden. Er zijn twee verschillende niveaus: partiele (gedeeltelijk) of een volledige scheur. Vaak ontstaat een letsel van de achillespees tijdens het sporten, maar ook leeftijd kan de kracht en elasticiteit van het weefsel beïnvloeden. Zo is mogelijk dat op oudere leeftijd het weefsel poreus wordt en hierdoor makkelijker scheurtjes ontstaan.
Bij een ruptuur van de achillespees horen en/of voelen mensen vaak een knap aan de achterzijde van hun onderbeen. Ook zal dit gebied gelijk aanzwellen en verkleuren (rood of blauw). Krachtverlies van de kuitspier is mogelijk en het belasten van de voet zal erg gevoelig zijn.
Een arts of fysiotherapeut kan met hulp van testen en een echo het niveau van de scheur bepalen. Afhankelijk van het niveau van het letsel zijn er verschillende behandeltrajecten: niet-operatief of operatief.
Bij een niet-operatieve behandeling wordt de voet enkele weken in het gips gezet. Hierna is oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut aan te raden.
Als voor de operatieve behandeling wordt gekozen, zal de voet ook na de operatie zes tot acht weken in het gips worden gezet. Ook hierna is het aan te raden om zo snel mogelijk met een revalidatietraject onder begeleiding van een fysiotherapeut te beginnen.
In totaal kan het herstel van een achillespeesruptuur drie tot zes maanden duren.
Inversietrauma
Een enkelverzwikking kent bijna iedereen. Als u ‘door de enkel gaat’ klapt de voet naar binnen en de enkel en enkelbanden kunnen geblesseerd raken. Dit wordt inversietrauma genoemd.
Aan de buitenzijde van de voet lopen de enkelbanden (ligamenten), die voor stabiliteit van het gewricht zorgen. Bij een inversietrauma kunnen deze overrekken of zelfs scheuren. Na het ongeluk zal de enkel gelijk dik en pijnlijk worden en ook verkleuren (hematoom). Het zal erg pijnlijk zijn om op de aangedane zijde te staan of om de voet te bewegen. Een diagnose kan worden gesteld door de huisarts en of het ziekenhuis om eventueel verder letsel, zoals een fractuur, uit te sluiten.
De eerste 3 dagen na een enkelverzwikking is het belangrijk om de voet te laten rusten, te koelen, te steunen middels een verband/tape en omhoog te leggen. Dit wordt ook te RICE methode genoemd:
R = rust
I = ijs
C = compressie
E = elevatie
Hierna helpt behandeling bij een fysiotherapeut. De behandeling is gericht op het mobiliseren van de enkel en het vergroten van kracht en stabiliteit door middel van oefentherapie.
In totaal kan het herstel van een inversietrauma 6 tot 8 weken duren.
Hielspoor
Een hielspoor treedt op wanneer zich een benige uitgroei vormt op het hielbeen. Deze uitgroei kan zich aan de achterkant van de hiel bevinden (dorsale hielspoor) of onder de zool (plantaire hielspoor). Een hielspoor kan verschillende oorzaken hebben, zoals een trauma, verkeerde houding van de voet of een overbelasting van de voetspieren.
Welke therapie is geschikt?
Kunnen wij u helpen?
Heeft u bewegingsklachten? Maak direct een afspraak of neem contact met ons op.
Afspraak maken