Knie
Meest voorkomende klachten:
- Knieartrose
- Meniscus letsel/ Kruisband letsel
- Patellofemorale klachten
Knieartrose
Bij artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd, wordt het kraakbeen van het betreffende gewricht aangetast. In dit geval is dit de knie. Door het beschadigde kraakbeen kan het gebeuren dat het gewricht niet meer soepel kan bewegen, waardoor klachten, zoals pijn, zwelling of stijfheid ontstaan. Vaak straalt de pijn uit naar omliggende lichaamsdelen zoals het dijbeen of de kuit. De behandeling van artrose is gericht op het verlichten van de pijn en het blijven gebruiken van het betreffende gewricht. Zo zullen wij u begeleiden met oefentherapie die is gericht op het versterken en stabiliseren van de artrotische knie.
Meniscus letsel/ kruisband letsel
Bij een meniscus letsel ontstaat er schade aan de kraakbeenschijven in de knie (binnen- en buitenmeniscus). De meniscus werkt als schokdemper en stabiliseert de knie tijdens bepaalde bewegingen, zoals buigen en draaien. Verschillende dingen kunnen de oorzaak zijn van een letsel van de meniscus. Denk hierbij aan sportblessures, ongevallen of porositeit van het weefsel op oudere leeftijd.
Een scheur in de meniscus kan pijn en zwelling veroorzaken en ook de beweging van de knie beperken. Vaak omschrijven patiënten met een meniscus letsel ook een klikkend gevoel met het strekken of buigen van de knie.
De kruisbanden van de knie zijn belangrijk voor de stabiliteit van het gewricht. Een letsel van de voorste kruisband ontstaat vaak als gevolg van een sportletsel. Hierbij omschrijven mensen vaak een knallend of knappend gevoel in de knie. Na een scheur van het ACL (voorste kruisband) zal de knie binnen enkele uren dik en pijnlijk worden en het zal moeilijk zijn de knie te belasten en volledig te strekken. Ook instabiliteit van de knie is een van de symptomen van kruisbandletsel.
Bij het vermoeden van een meniscus- of kruisbandletsel is het aan te raden een arts of fysiotherapeut op te zoeken om het niveau van het letsel te bepalen. Bij een ernstig letsel zal een orthopeed bepalen of er een operatie nodig is. Anders is behandeling van de knie via fysiotherapie mogelijk. Door oefentherapie zal de knie op een adequate manier belast worden om hierdoor de kracht en stabiliteit van knie op te bouwen.
In sommige gevallen zal er een operatie van de knie nodig zijn. Ook hierna kunt u bij ons terecht voor revalidatie van de knie.
Patellofemorale klachten
Deze klachten worden ook anterieure kniepijn, of PFPS (patellafemoraal pijn syndroom) genoemd. Patiënten met patellafemorale pijn ervaren pijn aan de voorzijde van de knie, rondom de knieschijf (patella). Hurken, knielen of traplopen kunnen de pijn verergeren. Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen: inadequate belasting (onder- of over), verkeerde schoenen, hypermobiliteit of ook knieblessures in het verleden. Door een uitgebreid onderzoek zal de fysiotherapeut het juiste behandelplan opstellen. Denk hierbij aan oefentherapie, stabiliteit- en krachttraining of houdingscorrectie van de voeten.
Welke therapie is geschikt?
Kunnen wij u helpen?
Heeft u bewegingsklachten? Maak direct een afspraak of neem contact met ons op.
Afspraak maken